Naše výrobky

Jak pečeme

Aktuality

IMG_1781.JPG Dovolená 28.06.2017
PF 2014.jpg PF 2014 12.12.2013

Newsletter

Chcete dostávat novinky e-mailem?
zadejte Váš email:

Máte dotaz? Napište nám:

Jméno:
email:
dotaz:

Co do našeho pečiva dáváme a co naopak ne

    pečivo z přírodních surovin
  • Naše kváskové pečivo a sušenky pečeme dle zásad zdravé výživy.
  • Pečeme podle našich vlastních receptur.
  • Každá receptura je pečlivě připravena a prověřena.
  • Abychom zachovali čistotu složení našeho pečiva, nepoužíváme žádné předchystané směsi.
  • Do našeho pečiva přidáváme výhradně chlebový kvásek. Použití pravého kvásku zabraňuje nadměrnému škodlivému množení kvasinek v organismu.
  • Nepoužíváme žádné živočišné produkty. V našem pečivu nenajdete vejce, mléko ani živočišný tuk.
  • Nesladíme žádným druhem cukru. Sladkost našemu pečivu dodává rýžový sirup, přírodní ovocné šťávy a sušené ovoce.
  • Do pečiva nepřidáváme žádné rafinované cukry, konzervanty, stabilizátory, kypřící látky, ani jiné přídavné látky označovány jako „éčka".

Co je kváskové pečivo?

Základem našich výrobků je kváskové pečivo, které je drtivou většinou dietologů a výživových poradců považováno za zdravější a snáze stravitelné. Kvásek je na rozdíl od kvasnic přirozenou substancí, se kterou pracovali již před 4000 lety staří Egypťané. Vnitřní slupka obilného zrna obsahuje stopy kvasinek a mléčné bakterie. Smícháním vody a mouky pak dochází za příznivé teploty k přirozenému kvašení těsta. Mléčné bakterie jsou odpovědné za typické intenzivní chlebové aroma. Kyselina mléčná je navíc přirozeným konzervantem, takže kváskový chléb i pečivo vydrží déle čerstvé. Mikroorganismy přítomné v kvásku se postarají během dlouhé doby kynutí těsta (doba kynutí musí být mnohem delší než u těsta kvasnicového) o takové změny v mouce, které ji činí lépe stravitelnější. Díky dlouhé době kynutí a působením mléčného kvašení se také rozkládá fytin, složka přítomná v celozrnné mouce. Fytin je vápenato-hořečnatá látka přítomná ve slupce zrna a v klíčcích.

kváskové pečivoNa rozdíl od kváskového pečiva u běžného kvasnicového pečiva, kde kynutí probíhá díky kvasnicím velmi rychle (snižují se tak finanční náklady na výrobu), není fytin dokonale rozložen. Organismus tedy nevyužije všechny minerály navázané na fytin a navíc toto pečivo nadýmá.
Díky kvásku se v těstu nachází i aminokyseliny, které nebyly v původním pšeničném zrnu. Jde především o enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na „jednodušší", které tělo dokáže lépe přijmout a využít. Také toto „ předtrávení" ušetří tělu mnoho energie spojené s náročností trávení. Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemně nakyslou chuť.

Kváskové celozrnné pečivo s kvalitně rozloženým fytinem:

  • Je mnohem lépe stravitelné,
  • dodává do našeho těla minerální látky,
  • nezpůsobuje překyselení žaludku a následné pálení žáhy,
  • má výrazné antioxidační vlastnosti,
  • reguluje hladinu glukózy v krvi,
  • je používáno jako prevence proti některým typům rakoviny,
  • posiluje imunitu a nervový systém,
  • pomáhá odstraňovat škodlivé látky z organizmu.

 

Jak naše pečivo připravujeme?

kváskové pečivo - ruční výrobaJiž od začátku jsem chtěla, aby bylo možné na našem trhu koupit nejen kvalitní kváskový chleba, ale i jiné slané i sladké kvalitní kváskové pečivo. Slovo kvalita je pro mě při mé práci jedno z nejdůležitějších. Udržujeme ji na nejvyšší úrovni tak, že naše pečivo vyrábíme ručně a z přírodního kvásku.

Nejprve připravujeme náš kvásek, který je pro nás naším pokladem. Kvásek si mícháme ručně, aby byla zajištěna jeho nejlepší kvalita, a přidáváme k němu mouku a vodu. Kvásek přikryjeme plátýnkem a necháme odpočívat. On tedy moc neodpočívá, spíš se probouzí k životu. Při výrobě chleba přidáváme poté kromě mouky a vody ještě různá semínka a sůl. Následně těsto velmi pomalu mícháme, aby došlo k jemnému a přirozenému promísení ingrediencí. Právě díky pomalému míchání, ruční přípravě a kvalitním ingrediencím získává naše pečivo svou specifickou a nezaměnitelnou chuť.

Dobře promíchané těsto pak vkládáme do forem, pečeme a čekáme, až se z pece začne linout příjemná vůně čerstvě upečeného chleba. Ten pak necháme pomalu chladnout. Čerstvě upečený chleba zabalíme do balíčků a rozesíláme ještě týž den našim zákazníkům. Se stejnou péčí připravujeme i naše rohlíky, koláčky, vdolečky, sušenky atd.

V posledních letech se stáváme dobrým partnerem pro zákazníky, kteří mají zájem o zdravý životní styl. Naše výrobky je provází v každodenním životě, ať už používají chleby a rohlíky jako hlavní část pokrmu či přílohu nebo si zpestřují chuť koláčky či sušenkami. Největší podíl naší výroby stále tvoří kváskové pečivo.

sušenkyJak a z čeho vyrábíme naše sušenky?

Naši zákazníci nás oslovili s přáním, zda bychom mohli začít vyrábět i něco dobrého k zakousnutí, tak říkajíc na chuť. Měli představu zdravého mlsání. Začala jsem přemýšlet, pak jsem experimentovala a pekla různé varianty a výsledkem byla nová řada slaných a sladkých trvanlivých sušenek ze špaldové mouky.
Tak vznikly slané křupánky s cibulí nebo s česnekem, sladká srdíčka s mandlemi, meruňkové a ořechové kopečky, kokosové pusinky či skořicové sušenky pro děti.

Naše sušenky se velmi rychle staly mezi zákazníky populární a uznání se nám také dostalo na různých regionálních a mezinárodních soutěžích.

  • Slané křupánky s česnekem byly v roce 2011 oceněny Zlínským krajem a Agrární komorou Zlín. Získali jsme cenu PERLA ZLÍNSKA 2011.
  • Na mezinárodní soutěži v Polském Rzeszówě nám byla v roce 2011 udělena cena za nejlepší dětské sušenky.

Chichinky

Další naší specialitou jsou sušenky Chichinky. Jsou to slané tyčinky s Chia semínky (salvia hispanica). Tato semínka pochází ze Střední Ameriky a jejich historie sahá až do dob starých Májů a Aztéků.
Proč přidáváme Chiu do sušenek a kváskového pečiva?

  • Je přírodním zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin.chichinky
  • Obsahuje většinu vitamínů skupin B.
  • Má vysoký podíl vlákniny.
  • Obsahuje 5 x víc vápníku než v mléku.
  • Postupně uvolňuje energii během celého dne.
  • Udržuje vyrovnanou hladinu cukru v krvi.

Naše sušenky vyrábíme ručně, což např. u dětských sušenek znamená, že máme na stole hromadu vykrajovátek s dětskými motivy, která postupně používáme a vykrojené tvary skládáme na plech. Do každého sáčku se snažíme naskládat co nejvíce různých tvarů upečených sušenek, aby především dětští jedlíci byli spokojeni, a dobrůtka se stala částečně i hrou.

Meruňkové a ořechové kopečky tvoříme taktéž ručně, proto se nám podaří dost často vytvořit kopečky různě veliké, což drtivá většina zákazníků oceňuje a komentuje slovy, „jó, to je vidět ruční práce."